Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти и балетисти в операта в Русе искат оставката на директора ѝ

Снимка: Радио Шумен
Напрежение в Русенската опера – повече от 150 артисти от състава поискаха оставката на директора Гергана Георгиева. Тя е начело на операта седми месец, след като предишният директор Найден Тодоров оглави Софийската филхармония.
 

Един от проблемите беше, че на оркестъра и балета не бяха изплатени сумите от едно коледно турне. След репортажа на "Хоризонт" музикантите получиха сумите си, но от бюджета на операта, а не от частното лице, което ги беше наело. Сега напрежението вече ескалира и не се говори на пари, а за оставки:

Преди шест месеца беше назначено това лице. Не зная по какви съображение, чие предложение. За ваша информация това момиче изпълняваше длъжността ТРЗ, т.е. Личен състав. Значи нас 6 месеца ни управлява Личен състав. Това, че ни управлява, са го решили в министерството, това не сме го решили ние, но тази катастрофа, която е в момента в Русенска опера – институт, който 12 години съм ръководил като директор, и не помня подобна катастрофа. Конкурсът за директор се точи, дали умишлено, или несъзнателно, този конкурс вече 6-7 месеца се отлага по различни съображение и не знаем кога ще дойде краят на цялата тази история. Искаме оставката на тази жена и моментално насрочване на дати за конкурс за директор, каза Георги Димитров, главен диригент на операта.

Гергана Георгиева действително няма музикално образование. Това нямаше да е проблем, ако с артистичния състав отношенията бяха чисти и точни, казва Милена Недялкова от синдикалната организация:

Нейният начин на работа е следният: "Питайте ме каквото искате, пишете сигнали до Инспекция по труда, до прокуратури, идете и до Министерството на културата, оплаквайте се от мен, говорете, аз ще си ръководя така, както си знам". И лошото е, че минават вече 6-7 месеца, в Министерството на културата това нещо се знае, ние го споделихме, много странно, мълчание. Но ние в този хаос на можем да продължаваме да работим и при това неведение.

Оказва се, че още преди месец са одобрили две кандидатури за поста директор на операта в Русе – на Георги Симеонов и на Иван Кюркчиев, само че дата за конкурс няма.

Самата Гергана Георгиева отговори.

Аз не съм временно изпълняваща длъжността, аз съм назначена все пак като директор, просто нямам срок на договора. Срокът е до провеждането на конкурс. Аз не мога да отговоря защо не се провежда, има министерство и министър, които правят това.

Репортажа на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна