Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов предлага държавата да поеме разходите за трето дете

Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за българите в чужбина и СУ "Св. Климент Охридски" организираха кръгла маса "Демографски процеси и тенденции в България"
Снимка: БТА

Държавата трябва да насърчи финансово раждането на трето дете в семейството, смята вицепремиерът Валери Симеонов. След като правителството пое разходите за неограничен брой ин витро процедури заради демографската ситуация у нас, ресорният вицепремиер обсъжда с ГЕРБ в управленската програма до 2021 година, която все още не е съгласувана, да залегнат сериозни мерки за спиране на негативните тенденции.

На дискусия, посветена на демографските проблеми, като приоритет Симеонов очерта осигуряването на средства за отглеждане на трето дете в българските семейства:

Такса за детска градина, защо не и съответните помощи за дрехи, за учебни помагала. Това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив, да бъде насърчавано. Предстои да бъде обсъждано с нашите партньори и се надявам да срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца в България е много малък.

Вицепремиерът допълни, че мярката вероятно ще залегне в управленската програма. Обмислят се нисколихвени кредити, жилища за младите семейства, както и привличането в България на хора от българската диаспора, които са с българско самосъзнание:

Това са хората с българското самосъзнание в Македония, в Западните покрайнини, в Украйна, в Молдова, които представляват немалък резерв за възстановяване ръста на населението. От друга страна – младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи да поемат ангажимент за работа в България. И не само на тези, които учат в България, но и на тези в чужбина – в престижни университети, така че да имат задължението да се върнат и да работят и да прилагат своите знания в България.

Заместник-министърът на социалната политика Султанка Петрова пое ангажимента за регионални демографски стратегии, с които младите да се насърчават да остават по родните си места. Искаме да запазим младите хора да останат по родните им места. Мерките ще бъдат комплексни, подчерта Петрова. 

Още по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна