Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството публикува втората стенограма от срещите при Плевнелиев за КТБ

| обновено на 07.07.17 в 17:32
Снимка: БГНЕС

Президентството публикува втората стенограма от срещите през 2014 г. на политическите лидери, ръководството на БНБ и президента Росен Плевнелиев. На тях са обсъждани събитията  в Корпоративна търговска банка и банковия сектор.

Частична банкова ваканция - само за големите депозанти. Това е един от вариантите, обсъждани по време на втората среща. 
За разлика от първата среща при Росен Плевнелиев, този път освен политическите лидери присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Той уверява, че няма нито едно оригинално досие от Корпоративна търговска банка, иззето от прокуратурата. Тогавашният гуверньор на БНБ Иван Искров представя информация, че кредитният портфейл на банката е концентриран в 137 кредита, които съставляват 95 % от него. За голяма част от тях липсва частично или напълно информация. 

През цялото време Лютви Местан - към онзи момент лидер на ДПС, настоява разговорите да останат секретни с цел избягване на допълнително усложняване на ситуацията. Иван Искров настоява за законодателни промени, а финансовият министър Петър Чобанов подчертава, че и в Европа подобни ситуации се решават "случай за случай", а не чрез общ подход. 
Обсъжда се попълване на Фонда за гарантиране на влоговете, за да се обезщетят депозантите с гарантирани суми. Коментира се също така увеличаването на дълга и дефицита извън критериите, но се стига до извода, че ще се пледира за еднократен ефект, а не за системен проблем във финансите на държавата. По време на срещата се обсъжда възможността за отваряне на банката 21-ви юли, но това така и не се случи. 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага големите депозанти да вземат парите си по-бавно, което е определено като "частична банкова ваканция", но с уговорката, че няма да има "изгорели". Коментиран е и вариантът да единствено парите, свързани с "Бромак" и мажоритарния собственик Цветан Василев, да не са гарантирани, а да се спасят здравите активи в банката. 

Първата среща е проведена на 29 юни, а втората, от която е публикуваната днес стенограмата е била на 14 юли. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна