Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорски дебют в Народния театър

Бойка Велкова: Надявам се да намеря себе си, да не имитирам никого

Снимка: БНР
Актьорът винаги е избиран, предпочитан или не предпочитан, с което аз съм свикнала, казва актрисата Бойка Велкова и допълва: "Но не съм свикнала да бездействам". И точно заради по-малкото ангажименти, които получава, решава няколко години да посвети на изучаването на режисьорската работа. Завършва магистратура при Красимир Спасов, а след това в Петербург специализира при руския режисьор Кама Гинкас.

Без страх тя прави и следващата крачка - в средата на месец юни започна репетиции за новото представление в Народния театър "Цветът на дълбоките води". В него не само изпълнява ролята на кралица Елизабет Първа, но се изявява и като режисьор. Отбелязва, че е доволна от актьорския състав, който е подбрала, защото по думите й "екипът е много сплотен, всички много са запалени, харесва им текста, харесват им ролите, защото в пиесата няма малки роли - всичките са значими".  

А какъв ще бъде образът на Елизабет? Бойка Велкова пояснява, че зрителите ще видят една кралица, която преди всичко е човек - с всичките нейни слабости, комплекси, страхове. Чрез този образ ще изследваме женската природа с цялото й богатство, с това колко жената е по-мила и състрадателна от мъжа, но същевременно и по-коварна, по-комбинативна. Елизабет е известна с това, че е преди всичко политик. Тя жертва женската част в себе си, за да може да направи най-доброто за държавата си, уточнява актрисата.  

Дали се страхува от премиерата? Бойка Велкова е категорична:
Не се страхувам. Няма за кога и за какво. Ще се радвам да чуя добри думи за представлението, което съм направила. Не ми се стои на колене. Човек и когато сбърка, трябва пак да стане, да се изправи и да продължи. Надявам се да намеря себе си, да не имитирам никого.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна