Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврам Агов: Втора корейска война е недопустима

Аврам Агов
Снимка: архив

Ако се стигне до нова война на Корейския полуостров, тя ще сложи край на проблема със Северна Корея, но ще сложи край вероятно и на живота на милиони хора на Корейския полуостров. Това посочи в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Аврам Агов, специалист по История на Азия от Университета във Ванкувър:

Още по времето на кризата през 1994 година американското командване имаше военен сценарий за превантивен удар срещу Севера. Оценките бяха за милион човешки жертви. 23 години по-късно това вече е ядрена криза и интервенцията може да се спряга като теоретична възможност за прословутата парадигма, че "всичко е сложено на масата“. Практически това не е вариант. Втора корейска война е недопустима, но непремерени действия и ескалация може да доведат до инцидент, съответно до война, която със сигурност ще е с катастрофални последици.

Планът на САЩ как да се справят с провокациите на Пхенян официално се описва като съчетаване на максимален натиск и ангажиране в диалог срещу определени условия, отбеляза още Агов:

Досега остава само натискът, защото от своя страна пък Пхенян демонстрира ускоряване на действията си по ракетната си програма, която генерира разбираемо негативна реакция във Вашингтон, Токио и дори Пекин. В тази атмосфера е много трудно да се намери работещо решение на проблема, а Вашингтон може да се ангажира по-пряко с решаване на Корейската криза.

Цялото интервю с Аврам Агов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна