Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Георгиева: С увеличаване на финансирането забавянето на инвитро процедурите ще бъде преодоляно

Директорът на Центъра за асистирана репродукция обаче призна, че сред клиниките, които извършват ин витро процедури, няма единно мнение, че данните за резултатите и успеваемостта трябва да са публично оповестени

Снимка: БГНЕС

Забавяне във финансирането на инвитро процедурите, което води и до намаляване на тяхната ефективност, и пропуски при отчетността на клиниките, на които държавата плаща – това констатира одит на Сметната палата за работата на специализирания фонд – Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство, за периода 2014–2016 година.
   

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" д-р Мария Георгиева, която е директор на Центъра. Тя отбеляза, че в заключенията на одитиращите няма нищо изненадващо:

Не, няма нищо, което да не е съответно на това, което много подробно колегите провериха – те си свършиха много добре работата и дадоха съответно предписания за усъвършенстване, за оптимизиране по-скоро, на нашата работа.  

Ние сме много малка, скромна администрация от 5 души и се опитваме непрекъснато да сме в полза на момичетата и момчетата, които имат нужда от нас.

Мария Георгиева припомни, че когато бюджетът на фонда през 2012-а е бил 17 милиона лева, пациентите са чакали около 6 месеца за получаване на заповед за процедура, а от 2014-а – при бюджет от 12 милиона годишно, за финансиране вече се чака около 11 месеца .

Средно годишно се приемат близо 4 хиляди молби, а се финансират около 3 хиляди процедури, в резултат на което се формира група на чакащите, чиито инвитро процедури се прехвърлят към следващата година, обясни още д-р Георгиева:

Останалите хиляда минават към следващата година, към следващия бюджет да се платят. И така в продължение на 3 години се натрупаха над 3 хиляди одобрени, чакащи заповеди.

С увеличаване на бюджета за дейностите по асистирана репродукция ще се намали и периодът на чакане на пациентите, посочи още веднъж д-р Мария Георгиева:

Поех ангажимент към пациентите и към нашето ръководство да увелича броя на връчените заповеди от средата на тази година – тези 3 хиляди чакащи да си получат заповедите, разчитайки на обещанието, че ще ни се увеличи бюджетът.

Идеята е да чакат не повече от 5-6 месеца, каза още директорът на Центъра за асистирана репродукция.

По отношение на информацията за успеваемостта на инвитро процедурите и опасенията, че се изнасят фалшиви данни, Мария Георгиева обясни:

Пациентите отиват там, където е техният специалист. Ние можем да изнесем данните за успеваемостта със съгласието на клиниките.

Ние отчитаме процент успеваемост на база финансирани процедури, каза още Георгиева и допълни:

Резултатите, които клиниките отчитат към Агенцията по трансплантации и резултатите, които отчитат към нас, са малко различни. И причината е, че ние отчитаме процент успеваемост на база финансирани процедури от центъра, а клиниките отчитат процент успеваемост на база всички извършени при тях процедури, включително частно финансирани, инсеминации, спонтанни цикли, донорски програми и др.

Успеваемостта като цяло за страната е много добра. Лекарите, които работят в областта на репродуктивната медицина, са на европейско ниво, заяви д-р Мария Георгиева. Тя обаче призна, че сред клиниките, които извършват инвитро процедури, няма единно мнение, че данните за резултатите и успеваемостта трябва да  са публично оповестени. Тя съобщи, че за тази година държавният фонд е сключил договор с 32 клиники. Работна група на специалисти от Министерството на здравеопазването разработва програмата за безлимитното държавно подпомагане на асистираната репродукция. 


Цялото интервю на Веселина Миланова с д-р Мария Георгиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна