Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Длъжни сме да затворим темата около НДК

Джема Грозданова
Снимка: БГНЕС

Няма да се изложим пред чужденците. Със сигурност няма провалено председателство. Въпросът е ние да извадим същността, която България иска да покаже, и какво можем основно в региона. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" председателят на външната комисия в парламента Джема Грозданова от ГЕРБ. Тя допълни, че със създаването на министерство на европредседателството голяма част от административните въпроси и въпросите около преводите и кадровия потенциал са били решени.

Над 130 досиета влизат в нашето председателство. Голяма част от тях ще бъдат придвижени, по-малка част ще бъдат завършени, но това е нормален процес, коментира още Грозданова. Тя опроверга информацията, че голяма част от срещите по време на европредседателството ни ще бъдат изнесени в Брюксел:

Основните срещи ще бъдат в София, има и срещи в Брюксел и Страсбург – може би по-малко от една трета.

Тъй като това е първо председателство за страната ни, по време на самото председателство ще разберем някои проблеми от организационна гледна точка, които не очакваме да се случат, прогнозира още Грозданова. 

Длъжни сме да затворим темата около НДК, защото председателството на България на Европейския съвет не бива да се свежда до една сграда и до инфраструктерен проект, каза още тя.

Относно дискусиите около предстоящото заявено сключване на договор между България и Македония, Джема Грозданова отбеляза:

Крайно време е да приключим този етап от отношенията. Един такъв договор е важен и за България, особено за Македония от гледна точка на нейния път към НАТО и ЕС. Един такъв договор, ако бъде сключен и подписан, процесът на ратификация е начинът, по който Народното събрание ще изрази своето отношение към договора. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Джема Грозданова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна