Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Петрова: Използваме повече найлоновите торбички от Германия и Дания

"Грийнпийс" - България прави второ издание на кампанията „Свободни от пластмаса“

Снимка: БГНЕС

През август легендарен кораб на "Грийнпийс" ще се включи в българската кампания на екоорганизацията „Свободни от пластмаса“.

Тази кампания се фокусира основно върху пластмасата за еднократна употреба, поясни в предаването "12+3" Деница Петрова, ръководител на екипа на "Грийнпийс" България:

Това са сламки, чашки, найлонови торбички - много неща, които използваме в ежедневието си, избираме да ги използваме в супермаркети, когато пазаруваме, или сутрин, когато си взимаме кафе. Тези продукти имат живот понякога от десетина минути, а после самата пластмаса остава в природата, в околната среда десетки, стотици години. Кампанията е за това да намалим пластмасата в живота ни, защото този отпадък в крайна сметка не изчезва. Много често стига до морето, а в морето вече е огромен проблем за морските обитатели - за морските птици. Разгражда се на малки частици пластмаса, които стават храна за рибата и после пластмасата се връща отново на нашата трапеза.

Кампанията се прави за втори път и хората наистина откликват, защото пластмасата ни заобикаля навсякъде около нас и е видим проблем, посочи Петрова:

По данни на Националния статистически институт въпреки таксите за найлоновите торбички, найлоновите торбички се продават и дори нарастват като количество в страната ни, тоест, ние използваме много повече торбички, отколкото в страни като Германия или Дания. Ние, като потребление на найлонови торбички използваме повече. Нашият призив е наистина да се върнем към едни много простички решения - ако заменим една найлонова торбичка с торбичка от плат, тази торбичка ще можем да си я ползваме години наред и тя ще спести хиляди пластмасови торбички.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени