Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 италиански художници представят произведения в обща изложба в музея в Благоевград

Италия гостува на България с изложба, експонирана в Регионалния исторически музей в Благоевград от 18 юли до 18 август 2017г.

В изложбата участват 40 автори от Италия, които показват произведения с широкоспектърни теми, сюжети, техники. Освен традиционните техники са използвани и по-непознати - като смола и IT отпадъци.

Идеята за тази изложба се ражда в Милано на форум, на който участва и благоевградската художничка Здравка Лисийска, преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски". Италианците харесват произведенията на благоевградската авторка и проявяват интерес към родината й. Така решават да направят културния обмен и 40 съвременни италиански художници участват в общата изложба в музея, наред с тях има картини и на самата Здравка Лисийска. Идеята е за едно по-дългосрочно сътрудничество и съвместни изяви на италиански и български автори.

"Намираме се на едно много специално място, с особено впечатляваща колекция с праисторическа тематика и артефакти. Както и забележителните произведения на големия български художник Златю Бояджиев" - с тези думи проф. д-р критик на съвременното изкуство Матеа Мичело посочи, че изборът на място за изложбата не е случаен. "Това е една музейна експозиция, която днес ние имаме лукса да допълним със съвременно изкуство. И да направим своеобразен мост между България и Италия, най-стабилния, този който е съграден чрез изкуството."

Петима от авторите бяха на откриването на изложбата, един от тях е Маестро Иво Васало от Генуа. Художникът е сред изтъкнатите италиански съвременни творци, едно от най-популярните имена в момента в Италия.

Снимка

"Радвам се, че една моя мечта се сбъдна, да направим добра връзка между италианските и българските художници. На Благоевград да покажем Италия чрез изкуството, а на Италия да покажем Благоевград." - каза при отриването доц.Здравка Лисийска, която бе категорична, че ще работи в посока повече български художници да покажат свои произведения в Италия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна