Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещият Крис Еванс – най-скъпо платеният служител на Би Би Си

| обновено на 19.07.17 в 18:23
Снимка: БТА

Популярният радио- и телевизионен водещ Крис Еванс е най-скъпо платеният служител на Би Би Си с 2 милиона и 250 хиляди паунда годишно. Публикуваните данни за заплатите на служителите в Би Би Си показват голяма разлика между най-скъпо платените мъже и жени в професията.

За първи път в своята 95-годишна история медийната корпорация оповести заплатите на нейните звезди, което стана по настояване на правителството. 
Еванс, който е водещ на сутрешното шоу по Радио 2 на Би Би Си, както и на  други предавания по телевизията, сред които и една серия от "Top Gear", оглавява класацията с огромната сума за финансовата година, смятана от април 2016-а до април 2017-а. 

Крис представя най-популярното сутрешно шоу по най-популярното радио в цяла Европа. Крис работи в телевизията, прави много други неща. Пазарът го изисква. Ако трябва да дадем на аудиторията това, което иска, трябва да платим на тези големи звезди и водещи, заяви генералният директор на корпорацията лорд Тони Хол в защита на звездата за получаваното възнаграждение. 

Донякъде изненадващо, най-скъпо платената звезда при жените е Клаудия Уинкелман, която има по-епизодични изяви, но е получила  малко под половин милион паунда. Голямата разлика в заплащането при мъжете и жените предвещава буря от недоволство сред нежния пол. От общо 96 служители със заплати над 150 000 паунда годишно само една трета са жени, а само две са в челната десятка.

Лорд Хол заяви, че има много какво да се желае в тази посока и е готов да направи всичко възможно до 2-3 години тази пропаст да бъде заличена:
Искам да изравня участието на мъжете и жените по нашите радио- и телевизионни канали. Отбелязваме напредък, но има още много какво да се направи по заплащането. Аз съм твърдо решен да следвам правилната политика.

Втори в списъка на "милионерите" е спортният водещ на предаването "Мач на деня“ Гари Линекер с близо милион и 800 хиляди заплата. Алън Шиърър, който се изявява само като специалист-коментатор в същото предаване, печели 400 000 паунда годишно. Втората най-добре платена жена е водещата на The One Show Алекс Джоунс също с 400 000 паунда. 

Би Би Си се финансира със събираните лицензни такси от всяко британско домакинство и има централна роля в отразяването на британския обществен живот, като показва всичко от кралски сватби и спортни събития до местни новини и сапунени опери по телевизията, радиото и онлайн сайтове. Докато Би Би Си се радва на голяма популярност по света, във Великобритания срещу корпорацията се надигат все повече гласове от конкуренцията, че лицензът ѝ дава несправедливо преимущество на пазара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна