Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консулството ни в Солун съдейства на българите, засегнати от циклона "Медуза"

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Служители на консулството ни в Солун са били мобилизирани на място, за да съдействат на сънародниците ни, чиито автомобили са били засегнати от циклона "Медуза" на Халкидики. Това обясни в ефира на "Хоризонт" генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, като уточни:

В момента ние сме дали реда, по който те да се обръщат за документи, които се изискват от компаниите, които застраховат автомобилите. Ние можем да окажем съдействие в попълването на документите - изискването е да са на английски или на гръцки, както и във всякакво посредничество с местните власти. Процедурата не е сложна попълва се само тази бланка. Не би трябвало да се чака дълго за получаването на удостоверение, но, ако има някакви проблеми, консулството е готово да реагира и да посредничи.  


На сайта на външното ни министерство е качена готова бланка - образец на документа, допълни Писанчев. Въпреки предложеното съдействие, досега няма потърсили помощ за попълването на бланката. Няма и много обаждания от пострадали, но доста хора се интересуват дали условията са подходящи за летуване, допълни той и успокои, че властите и собствениците полагат усилия за отстраняване на щетите, а ситуацията се нормализира.

Писанчев призова българските туристи да внимават за личните си документи, да не качват стопаджии и да не пренасят домашен алкохол през границата, тъй като глобите са сурови.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна