Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йовчев: Задълженията на болницата в Стара Загора са намалели с над 7 млн. лева от края на 2014 година

От ГЕРБ изразиха подкрепа към ръководството

Снимка: БГНЕС

Проверката на Агенция "Финансов контрол" е установила, че брутното задължение на Университетската болница в Стара Загора "Професор Стоян Кирковичкъм края на 2014 г. е 30 млн. лева. Просрочените задължения към този момент са възлизали на 22 млн. лева. Към 30-и юни тази година броят на общите задължения на болницата е 23 582  000 лева, а броят на просрочените задължения към доставчици – 14 143 000. Тоест, налице е редукция на общите ѝ задължения.

Това каза за предаването "12+3“ по "Хоризонт" директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев, на която енергодружеството  EVN запорира сметките заради задължения в размер на 3 млн. лева. Документацията е била представена в Министерството на финансите миналата седмица, изтъкна професорът и уточни, че лечебното заведение е успяло да разплати сметките си за ток за 2012-а и 2013 г. по време на мандата му.  Заплатите на голяма част от работещите в болницата 1097 медицински специалисти също са били увеличени:

От 2013 година насам е налице значителна редукция на индикативните стандарти за закупуване на здравната услуга. От 26 милиона, гарантирани от НЗОК като заработка на болницата, в момента бюджетът на лечебното заведение е около 14 милиона, изтъкна Йовчев и припомни, че след обединението на двете лечебни заведения в областния град, Университетската болница е имала месечна заработка от над 2 млн. лева., а в момента капацитетът ѝ е 1,6 млн. лв. НЗОК постоянно налага лимити на лечебното заведение, оплака се лекарят и изтъкна, че болницата приема спешни случаи, разходите за които многократно надхвърлят отпуснатите от НЗОК средства. Той даде даде пример с пациент, на когото се е наложила операция от кървяща язва и обобщи:

Трябва да се намери механизмът, по който цената, определена от Националния рамков договор за лечение на съответните състояния, да бъде индексирана според тежестта на заболяването.

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов оцени изплащането на 7 милиона за 2,5 години като героизъм и благодари на работещите в лечебното заведение. Той също изтъкна, че болницата е ощетена във възмездяването на положения лекарски труд след обединението с другото лечебно заведение в града:
 

Събраха се и ресурсите. Болницата може да работи и тя е доказала тогава, че може да работи. Тя и сега може да направи още повече от това, което е било. Казано просто, на тях не им се дава възможност да работят така, както могат. Ето професор Йовчев каза – от 26 милиона годишно, те слизат на 10-годишна, а притежават ресурс за тези 26 милиона.

Христов заяви, че твърдо застава зад ръководството на болницата, което среща и подкрепата на здравното ведомство. Той изтъкна, че запорът на сметките затруднява разрешаването на проблема:

Всеки запор на сметки, които се налагат в лечебното заведение, води до нарушение на ритъма на изпълнение на споразумението.

За съжаление ЕVN може би малко избързаха, защото трябва да знаят, че по този начин блокират работата на лечебното заведение и тук вече има две измерения. От една страна, пречат на хората да получат качествено здравеопазване, защото се изчерпват вече и лекарства, и консумативи, и медикаменти, и всичко. Демотивират и персонала, който работи там. В същото време, непревеждайки пари към болницата от Касата, не получавайки пари, ние залагаме още по-големи проблеми в следващия месец.

Интервютата на Венелина Попова с проф. Йовчо Йовчев и с Емил Христов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна