Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболната федерация на борба с нерегламентирано залагане в първенството

Българската федерация по баскетбол (БФБ) и ръководството на Националната баскетболна лига (НБЛ) излязоха с предложения за справяне с проблема с нерегламентираното залагане в българското първенство.

Игрите със залагания върху резултати от спортни състезания в момента започват да се явяват като един много сериозен бич върху спорта. Това пречи за развитието на спорта, губят се етиката и моралът, заяви Иван Чолаков, председател на НБЛ.

Разследването за това дали има нерегламентирани залози е по инициатива на президента на федерацията Георги Глушков, като то е показало, че от 140 мача, изиграни през сезона, има съмнения за три от тях. Въпреки малкия брой на общия фон от НБЛ имат желание да се справят с проблема още в самото му начало.

Ние като ръководство и Общо събрание на лигата няма как да не вземем мерки и съвсем в началото да изчистим това уродливо явление. Когато това достигна като сигнал до нас, един от клубовете каза, че е тествал част от състезателите си на детектор на лъжата, където някои от резултатите са били съмнителни, допълни Чолаков.

Константин Папазов, който е президент на „Левски“, разкри на пресконференцията, че съмнителните мачове с по-високи залози са „Черно море“ – „Лукойл Академик“, „Левски“ – „Спартак“ (Плевен) и „Лукойл Академик“ – „Рилски спортист“, както и срещата за бронзовия медал между „Черно море“ и „Рилски спортист“. Една от мерките, която е предложена за справяне с проблема, е подписването на специална декларация от страна на всички играчи в Лигата. Те ще бъдат задължени да я подписват при картотекирането си, като така ще бъдат задължени да се явяват на детектор на лъжата, ако има съмнения относно представянето им.

Чуйте още в звуковите файлове от Иван Чолаков и Константин Папазов:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна