Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Следващият европейски бюджет ще бъде намален

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Следващият европейски бюджет ще бъде намален, прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе изслушан от парламентарната комисия по еврофондовете. По думите му, реалният смисъл на политиките по сближаване за европейските страни е подкопан с политически аргументи.

В разделена Европа тепърва предстои същинският дебат по финансовата рамка след 2020-а година. България този път ще бъде по-подготвена за преговорите, смята вицепремиерът.

Разговорите за следващата финансова рамка и за т.нар. политика по сближаване на европейските страни след 2020-а година все още са доста технически, но вече се очертават определени рамки. Все по-усилено се говори например, че следващата рамка ще бъде обвързана със спецификите на отделните държави. Не е изключено да се приложат специални политики за страните вътре в еврозоната, отбеляза Дончев.

България трябва да престане да използва аргумента, че е най-бедната държава в Европа, за да си осигури по-добре структурирани европейски фондове, подчерта Томислав Дончев:

Аргументът, че имаме нужди, свързани със свързаността, т.е. че мрежата от европейски транспортни коридори в България не е доизградена - това е аргумент, това е общоевропейски аргумент. Че имаме допълнителни нужди, свързани с изпълнението на ангажиментите ни в сектора "Води" и "Питейни отпадъчни води" - това може да служи като аргумент. Естествено, за мен най-силният аргумент е самият фундамент на кохезионната политика, което за съжаление е единодушно в проява на някаква колективна амнезия - като право никой не се сеща за него. Основата на кохезионната политика не е солидарността. Основанията са икономическите, не са моралните. Основата на кохезионната политика са дефектите на общия пазар и опасността, обединявайки по-голям и по-малък пазар, този, който е по-малкият пазар да бъде подложен на силен конкурентен натиск от по-големия и да страда от това.

Страната ни страда изключително от изкривяванията от единния европейски пазар, посочи още Дончев:

Тя загуби голяма част от най-квалифицираните си кадри - това също е час от общия пазар. И затова по-богатите трябва да отделят пари да инвестират във въпросната държава, за да се премахнат т.нар. структурни предпоставки тя да бъде по-периферията и по-бедна.
  

Още детайли по темата ще научите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна