Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще наложи ли ЕК санкции на Полша

Протестиращи срещу правителството в Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналистът Боян Станиславски коментира в ефира на „Хоризонт“ сигналът, отправен от Европейската комисия, която е готова да наложи санкции на Полша заради напрежението около съдебното законодателство, въвеждано от управляващата партия "Право и справедливост".

Преди ден отново се заговори за активизиране на член 7-и от Лисабонския договор, а наблюдатели и експерти анализират дали става въпрос само за поредните заплахи от страна на Брюксел към Варшава на фона на заявеното от ръководството на Полша, че няма да се поддаде на шантаж.

Като отбеляза, че проблемът между управляващата партия и съдебната система в Полша не е отскоро, Станиславски прогнозира, че отношенията между страната и Еврокомисията няма да се променят съществено и размяната на реплики ще продължи:

Ще продължи както последните 18 месеца. Това, което наблюдаваме, е едно размахване на пръст от страна на Европейския съюз, което не доведе до никакви конкретни резултати.

Никой също не си задава въпроса какви биха могли да бъдат тези конкретни резултати и какви въобще очаквания ние бихме могли да имаме спрямо Европейския съюз и неговото поведение спрямо Полша.

Защото Европейският съюз и всичките европейски институции - това не е някакъв полицай или жандарм, който има инструменти, а по-общо погледнато добре е да си зададем въпроса дали въобще има някакъв политически и морален мандат да взема решения в рамките на вътрешнополитическия живот.

Анализаторът още веднъж подчерта, че европейските институции няма как да предприемат по-драстични мерки спрямо Полша, като отбеляза, че правителството на „Право и справедливост“ е излъчено демократично и има подкрепа в страната:

От Европейския съюз не може да се очаква нещо наистина кой знае какво. Разбира се, има някакво пространство за наказателни процедури, обаче в крайна сметка "Право и справедливост", Беата Шидло и Ярослав Качински - това са власти, фактори, избрани по демократичен начин, които се радват на доста висока подкрепа в полското общество и за проблема, който наблюдаваме истински  - с правосъдието и със заплахата за разделението на властите в Полша, обаче единственото, за което аз лично бих могъл да се сетя, че  Европейският съюз би могъл да направи е, че трябва да се потърси метод да се спрат европейските средства, предназначени за Полша.

Защото аз наистина не смятам, че има някаква възможност - политически лост, Европейският съюз да направи нещо - да събори примерно правителството в Полша, но пък не виждам и никаква причина да плаща за тази, извинявам се,  политическа дясна хулиганщина.

Станиславски коментира още, че противопоставянето между управляващи и опозиционни фактори в Полша е достигнало крайни форми:

Проблемът в публичното пространство сега в Полша е такъв, че и двете страни вече до такава степен са се фанатизирали, че много трудно се влиза в някакъв критичен диалог.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна