Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на пчелата се превръща в творческо ателие

Снимка: БГНЕС

От тази пролет в София работи Музеят на пчелата - специално проектирана от глина във форма на пчелна пита къщичка с тревен покрив. През идните дни музеят предоставя на децата шанс за нестандартни занимания. Петър Вълчовски от сдружение "Биоград" разказа в предаването "12+3", че тази седмица има уъркшоп за боядисване и рециклиране на стари кошери и рисунки върху тях. Желаещите да се включат се записват през социалната онлайн платформа Time Heroes. Така мястото около самата къщичка ще стане по-уютно.

Ако изчезнат пчелите, единствените растения, които ще можем да консумираме, са пшеницата, царевицата и картофите, защото те не се нуждаят от опрашване от пчелите, посочи Вълчовски в коментар за глобалното намаляване на пчелите.

Консумацията на мед у нас е много ниска, заяви още той:

Културата на консумацията е ниска. Повечето хора, особено децата, предпочитат захарните изделия, които силно се рекламират по телевизията. Получава се така, че мед не се консумира... Българските деца са на първо място в Европа по кариеси благодарение на голямата консумация на захарни изделия. В меда има само от 1 до 6% захароза, всичко останало са полезни вещества.

Вълчовски съобщи още, че се планира разширяването на информационния център за пчелата и с други постройки. Планират се и съботно-неделни мини фестивали на българския мед с дегустации.

Още информация можете да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна