Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти настояват за промяна на Закона за за устройство на територията

Снимка: ciaf.government.bg
България е на 118 място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж, според анализите на Световната банка. Документите за издаване на разрешително за строеж на къща в България са 178 на брой, изисквани в 3 екземпляра. За сравнение, в Германия документите за същото нещо са 19 на брой, повечето попълнени на готови бланки. Затова от Камарата на архитектите в България настояват за въвеждането на електронна система за издаване на разрешителни за строеж. 

От КАБ смятат, че Законът за устройство на територията в настоящия си вид, с 76 поправки за 16 години, е изчерпал своите възможности за ревизии.

За да се увеличи скоростта на нашата интеграция в световния пазар, трябва да се започне незабавна работа за замяна на този Закон, с изцяло ново законодателство в духа на добрите европейски практики.

Така законодателството ще се хармонизира с европейското, с цел да бъдат опростени процедурите и намалена бюрокрацията, каза за Радио София архитект Борислав Игнатов - председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

Отговорността на инвеститорите, проектантите и строителите, свързана с изпълнението на даден строеж, трябва да е ясно регламентирана, поясни архитект Игнатов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени