Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуални провокации в Пловдив разгръщат темата за добрия съсед

Инициативата е част от Истанбулското биенале и кореспондира с програмата на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата

Снимка: Кремена Данева

До септември на различни възлови кръстовища в Пловдив могат да се видят билбордове с провокативни размисли за добросъседството. Освен пловдивчани, свидетели на предизвикателството ще бъда още жителите на Манчестър, Сидни, Хавана, Делхи и други градове по света, които се включиха в инициатива на Истанбулското биенале.

Биеналето е сред най-престижните събития за съвременно изкуство в света. Тазгодишното му издание от 16-и септември до 12-и ноември ще премине под надслов „Какво е да си добър съсед“.

Куратори на 15-ото издание са артистичното скандинавско дуо Михаел Елмгрийн и Игар Дагсет, които от 1995-а експериментират в сферите на пърформанса, инсталацията, скулптурата и театъра.

С избора на особено актуалната днес тема „Добър съсед“ те изследват как се е променил начинът на живот в частните ни пространства през последните десетилетия: домът като част от идентичността и като начин за себеизразяване, кварталът като микровселена и, разбира се, предизвикателствата на съжителството в по-мащабен аспект.

С мотото си „Заедно“ програмата на Пловдив – Европейска столица на културата също изследва драматизма и радостта от съвместното съжителство и в това намира пресечна точка с темата на Истанбулското биенале. Именно синхронът в концепциите и търсенията между двата съседни града се превърна в благодатен повод за взаимодействие, разказва артистичният директор на Фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. Така мащабната билбордна кампания, която е част от бианалето, намира своята проекция в Пловдив.

Още за артистичния прочит на темата за добрия съсед и какво мислят за това пловдивчани ще научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени