Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Веселин Атанасов: Чарът на мъглата е, че прави снимките по-мистични, по-драматични

Снимка: БГНЕС

Когато снимам, по принцип никога не мисля за тези отличия, споделя в ефира на „Хоризонт“ компютърният специалист и фотограф от Казанлък Веселин Атанасов, който само за година е носител на 5 златни медала, 6 бронзови и сребърни отличия и десетки почетни грамоти от световни фотографски конкурси, и допълва:

Аз и не съм и очаквал, че ще ги имам тези отличия. Аз отскоро съм фотограф - от лятото на 2014-а започнах да снимам и всички тези снимки, които са участвали по конкурси, са правени, преди изобщо да знам, че ще участвам в конкурси.

Първият му учител по фотография е Мирослав Делев от Казанлък, който му показа за първи път как се обработват снимки на компютър, както и начини за композиране по време на снимане. Всичко останало съм го научил от интернет най-вече, признава Веселин Атанасов.

Снимката му от Стара планина, както и тази, която е наречена „Костите на Балканите“ намери място в страниците на най-престижното списание за природни чудеса „Нешънъл Джиографик“ (National Geographic).

В коментар за създаването на тези фотографии Атанасов признава:

Снимките от гората наистина много се харесаха на различни места и „Нешънъл Джиографик“ също. Изобщо не съм очаквал дори да правя такива снимки. С приятели фотографи щяхме да снимаме пейзажи за Бузлуджа и паметника на Столетов. Един от тези мои приятели-фотографи предложи да поснимаме в мъглата. Имаше хубава мъгла в гората. Аз тогава казах: „Няма смисъл, скучно е. В тази мъгла, в тази гора. Не виждам как може да станат интересни снимки, нещо, което да ми хареса. Но един приятел ми каза: „А бе, ела и снимай с нас, а пък ще видим“… И направих доста снимки, без изобщо да мисля за нищо, за снимането, или пък изобщо дали ми харесва нещо. Но после, когато разгледах снимките вкъщи, на компютъра, открих, че някои от тях страшно много ми харесват.

За фотографиите си, „вдъхновени“ от мъглата, Атанасов казва:

Мъглата помага много за снимките. Чарът ѝ е, че прави снимките по-мистични, по-драматични. Тя също така отделя важните обекти - тези, върху които искате да акцентирате, останалата част, от пейзажа. И така композицията се получава много по-добре.

Атанасов планира излизания в чужбина за нови снимки. Следващата му цел е да улови в обектива си красиви скалисти плажове в Португалия, както и да запечата спомени от пътешествието със своята съпруга в романтичната Венеция.

Цялото интервюто с фотографа може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна