Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Чипев: Учещите за инженери в магистърските програми са и от други специалности и нямат основа

Снимка: БГНЕС

Някои от студентите, които учат за инженери в магистърските програми, идват от други специалности и нямат основа, каза в предаването "Преди всички"  инж. Антони Чипев, главен секретар на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

Според мен трябва да се започне с професионалната ориентация още в средношколска възраст, защото образованието , което получават инженерите общо казано, не е необходимо да е еднакво. Сега се получава след много младите хора не са съвсем добре ориентирани. Кандидатстват за някоя съвременно звучаща специалност, примерно мениджър, или някаква атрактивна специалност. След това обаче след бакалавърския курс решават да се пренасочат в нещо по-практическо – електроинженерство, отопление, климатизация, но то се явява като надграждане без основи.

Председателят на камарата инж. Иван Каралеев от своя страна каза, че на младите им липсва практика:

Камарата обединява приблизително около 12 500 инженери от всички специалности, които са в регулираната професия проектант. Но тук възниква огромният проблем, образованието, което те получават, в много от случаите не е достатъчно. Тук има два проблема. От една страна липсва практика, от друга страна бих споделил, че може би е много хубаво да се направи рейтингова система, която да показва нивото на университетите и самото образование. Това е свързано и с проблема с демографския срив – много университети, но малко студенти.

Антони Чипев смята още, че професията на инженера трябва да предлага добро заплащане, за да е атрактивна за младите хора и да ги задържи у нас.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна