Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Данчева: Философията на настолните игри е различна от тази на компютърните

Настолните игри вече имат и свои фестивали
Снимка: http://www.programata.bg

Нуждае ли се днешният все по-зависим от технологиите свят от завръщане към настолните, или бордови игри? Могат ли те да намалят пристрастяването към компютърните игри и да ни спасят от динамиката на съвременния игрови модел? Преди дни отвори врати нова територия за феновете на настолните, ролевите и видеоигрите.

В предаването "12+3" инициаторът Тони Дончева обясни, че настолните игри се коренят във военните игри от близкото минало, когато са се развивали предимно като метод за обиграване на стратегии и разиграване на военни положения. Оттогава бордовите игри са изминали дълъг път и са се превърнали в популярно и леснодостъпно занимание. Сред знаковите игри са "Монополи", "Не се сърди човече" и "Скрабъл":

Настолните игри, по страната си на произход се делят на няколко много големи групи и със сигурност германците са много силни в това отношение. Обикновено немският тип настолни игри - еврогеймс, както са известни, са с включени повече мислене, повече сметки, повече логически разсъждения. Американските като школа са много по-шарени, хващащи окото и доста по-леки като механика на игра. Французите са по средата. Техните са със сигурност по-стратегически от американските, но печелят с много силни арт илюстрации. Поляците напоследък правят много различни игри в сравнение с останалите школи.

Запитана за сравнение и паралел между компютърните и настолните игри Тони Данчева посочи, че в повечето компютърни игри се разчита на бързи рефлекси и бърза реакция:

При настолните игри е много трудно да ги играеш, без да включиш човешкия елемент, взаимодействието с останалите играчи на масата, аналитичното мислене за конкретната ситуация и по-комбинативния поглед над играта, което в някои компютърни игри го има, но е доста по-слабо засегнато.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна