Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дронзина: Над половината ислямски общности в Каталуния са салафитски

Снимка: БГНЕС

Възходът на салафизма може да се окаже проблем за Каталуния, където е най-голямата мюсюлманска общност в Испания – около 200 000 души. Повече от половината ислямски общности там са салафитски. Освен това, там съществуват и джихадистки групи, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които изпълняват ролята на мост за бойци, които се оттеглят от Иран и Сирия. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" проф. дпн. Татяна Дронзина преподавател по политически науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Дронзина се занимава с въпросите на конфликтите и тероризма. Преподавала е и в Испания в университетите в Гранада и Карлос Терсеро де Мадрид. Тя коментира, че радикализацията на младежите, извършили атентатите в Каталуния миналата седмица, е останала "извън полезрението на местната общност", тъй като всички в групата са били смятани за добре интегрирани:

Един от младежите е роден в Испания, а всички са били обхванати в системата на публичното образование, много рядко са били виждани да посещават местната джамия и съседите добре познават тази група. Някои от младежите играят в местните отбори по футбол, а някои от тях са посещавали местните центрове за избягване на изключването... Други от семействата ползват общински жилища. Заплатата на един от младежите, които работят в строителството, е от порядъка на 2000 евро. Само ще кажа, че един испански доцент получава 2700 евро. Можем да съдим само за това и да разсъждаваме за това какво точно е довело до бързата им радикализация, тъй като до този момент нямаме определени конкретни факти, които могат да ни навеждат 

Властите предполагат, че за радикализирането отговорност носи местен имам, но обискът в дома му не е установил съществени доказателства.

От друга страна, Барселона е мястото, където всеки атентат би предизвикал световен отзвук поради обстоятелството, че това е една от най-желаните туристически дестинации. От 18 милиона туристи, които посещават Каталуня и съставляват една четвърт от туристическия поток в Испания, трета туристическа сила в света, повечето минават през Барселона. Представете си колко е труден контролът на всичко, което се случва там.

Испания никога не е била встрани от темата за световния тероризъм, особено след като ислямистите са започнали да припомнят на мюсюлманите на територията ѝ, че в миналото територията е била владяна от маврите.

"Ислямска държава" много силно активизира публикациите си на испански език от началото на тази година. Като пример ще дам един четиристраничен документ, който на 27 юли, съвсем неотдавна, беше публикуван  от така наречената "агенция УАФА", свързана с "Ислямска държава". Там се изброяват предполагаемите престъпления на Испания срещу мюсюлманите, от битката през 1212 година до днес.

Интервюто на Валерия Николова с проф. Татяна Дронзина можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени