Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остър недостиг на учители в страната

Янка Такева: Все още не можем да говорим за национална криза за учители


Над 400 преподаватели се търсят за столичните училища. Над 150 са обявените свободни места за учители и възпитатели във Варна. 80 учители се търсят във Великотърновско, а директори на училища в района на Кърджали се въздържат да назначават преподаватели преди началото на учебната година. Това стана ясно от анализ на местната организация на Съюза на българските учители. В района има глад за квалифицирани кадри.

От няколко месеца професията учител е в сводката на Бюрото по труда в Кърджали. Миналата седмица се търсеха 14 преподаватели, а тази - само 7. Четири от вакантните места са за детска градина. На този етап не може да бъде посочена точна цифра на търсените педагози, уточниха от Съюза на българските учители. Защо? Отговор дава регионалният председател Нели Арнаудова:

Много работодатели се въздържат от това да назначават в момента или да обявяват свободни работни места, защото не знаят как ще бъдат формирани нормативите на учителите, които са на работа в училищата.

Все още не можем да говорим за национална криза за учители, защото по статистика тази криза ще настъпи някъде след пет-шест години, но дотогава съм дълбоко убедена, че стратегията за развитието на педагогическите кадри ще даде малко глътка въздух на системата, за нейното кадрово обезпечаване. Това посочи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Янка Такева, лидер на СБУ към КНСБ:

Обикновено от 4-ти до 12-ти септември става назначаването на учители, които са си подали документите. Назначаването става или с конкурс, или само по документи. Изключително съм разтревожена обаче от липсата на специалисти по природо-математическите дисциплини, защото във факултетите по математика и информатика, физика, химия, биология завършват по четирима-петима студенти, които се насочват към научна работа и съответно те не влизат в училище. Липсата на учители по природо-математическите дисциплини всяка година се увеличава. Това е така дори и в София и останалите големи градове.

Обявяването на свободни места е съвсем нормален процес във всяка една сфера. Това поясни пред "Хоризонт" Надежда Николчева от Съюза на работодателите в средното образование:

Това не значи, че тези учители липсват за всички обявени свободни места, просто директорите са длъжни да ги обявят в бюрата по труда. Работните места се променят. Някои се пенсионират, други идват в системата, но е факт, че има една промяна на движение към дефицит откъм кадри по природо-научните дисциплини, каквато преди години не сме изпитвали в системата. Наистина смятам, че повишаването на учителските заплати няма как мигновено да даде резултат, но в периода от може би година-две искрено се надявам, че младите и подготвени педагогически специалисти ще обърнат поглед към училището, защото то е прекрасно като работна среда, като общуване с младите хора.

Цялото интервю с Янка Такева и Надежда Николчева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна