Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Може да се намери правилното сечение между двата антикорупционни законопроекта

Снимка: БНТ
Крум Зарков, заместник-председател на парламентарната група на БСП, коментира в "Преди всички" проекта за антикорупционен закон.

Графикът съвпадна, така че започваме консултациите със Съюза на съдиите. Не третираме тези, които критикуват, като врагове. Ще отразим бележките, които ни се струват разумни.

Това е сложен законопроект – като всеки, който създава нов орган. За нас са важни: първо, съществуването на този орган, второ, ясната цел – борба с корупцията. Няма да допуснем тази цел да се размива. И трето, различните гаранции, които сме предвидили вътре. Една от тях е председателят да се назначава извън изпълнителната власт.

Щом такъв орган трябва да има, трябва да бъде ефективен. Превенцията е важна, но без заплаха от наказания тя няма да работи, каза Зарков.

И в двата проекта се предвижда широка възможност за намеса. В нашия проект тя ще може да работи върху много ограничен контингент – тези, които оперират с власт. При проект на ГЕРБ тя може да работи върху всеки. При нас се ограничава кръгът лица и кръгът престъпления. Гаранциите са, след като има големи правомощия, да се акцентира само върху определени хора и техни действия, обясни депутатът от БСП.

Но всеки закон зависи от хората, които ще го четат и прилагат. За съжаление, имаме много негативни примери, отбеляза Крум Зарков.

Ние не сме се съгласували особено с президентската институция. Ние не правим закон заради името на президента, а заради функциите на президента. Да, отговорността ще бъде голяма и се изисква смелост, за да се поеме.

Считам, че нашият закон отговаря повече както на аспирациите на гражданите, така и на препоръките на ЕК, който всички се задължихме да следваме. Проектът на ГЕРБ няма ясно зададени цели и форма. Мисля, че има място за консенсус и трябва и двете страни да проявят разум.

Може да се намери правилното сечение между двата законопроекта, с участието на експертната и гражданска общност. Борбата с корупцията куца и от това страдаме всички.

Политически консенсус означава разумно да разглеждаме предложенията си, каза още Крум Зарков.

Цялото интервю на Силвия Великова с Крум Зарков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна