Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 21 – Балчик

БНР Новини
Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор – гости на фестивала.
Снимка: Емил Спасов

„Дни на класиката“ в Балчик – фестивал, за който ще ни разкаже Ирена Гъделева, която следи фестивала за четвърти път. Този фестивал се превръща във фактор за културния туризъм. Има хора, които специално следят датите и си ангажират ваканциите да съвпадат с концертите на фестивала, смята Ирена. Той се проведе от 22 до 29 юли. В края на фестивала се обявява следващото издание – през 2018 г. той ще се проведе в последната седмица на юли. Тази година имаше и обявени каузи – първо с акцент върху младите български музиканти, второ – възстановяване на майсторските класове – тази година – седем дни с проф. Борислава Танева и трето – кампания за набиране на средства за закупуване на нов роял за новата зала в Мелницата. Кампанията е обявена още от пролетта, а кулминацията била на обявения „Пиано ден“ проведен в рамките на фестивала. Събрани са около 3500 лв. На сайта на фестивала продължават да постъпват средства. Търсят се и спонсори.
Ще чуете Сава Тихолов, председател на фондация академия „Класика“ и началник отдел „Култура и връзки с обществеността“ в общината. Чувствам се удовлетворен от това, което целия екип свършихме, защото това, което направихме личи по емоциите на хора, по техните реакции – каза той.
Варненската филхармония, Софийската филхармония, Бургаската филхармония, камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и „Солид брас“ – това са съставите, които гостуваха тази година, както и много камерни концерти.

В звуковия файл може да чуете разказа на Ирена Гъделева, която вероятно ще ви изкуши и вие да бъдете част от следващия фестивал.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна