Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската армия ще позволи трансфера на бойци на "Ислямска държава" в източната част на страната

Ливанската армия бомбардира позиции на "Ислямска държава" по границата със Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийската армия е одобрила споразумението между "Ислямска държава" и "Хизбула", което позволява трансфера на бойци на джихадистите от сирийско-ливанската граница към Източна Сирия. Това съобщиха сирийските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Не е ясно дали сделката включва само бойци на ислямистите, които са на сирийска територия, или техни членове и на територията на Ливан.

Примирието между "Ислямска държава" от една страна и ливанската армия, "Хизбула" и сирийската армия от друга влезе в сила тази сутрин. Ислямистите контролират планинска територия по границата, но на един фронт се бият с ливанските части, а на друг с бойците на "Хизбула" и сирийската армия. Ливанската армия обяви днес спирането на огъня и допълни, че ще го използва, за да преговаря за съдбата на девет ливански войници, които са в плен на "Ислямска държава".

Русия твърди, че най-боеспособната група на джихадистите в Сирия е била разбита. Това е станало в долината на река Ефрат при удари на сирийските правителствени части, подкрепяни от руска авиация. При операцията са ликвидирани над 800 терористи и тяхно въоръжение, съобщава руското военно министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна