Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации срещу преместването на конната база от Борисовата градина

Базата е детска и възрастта на ездачите пада все повече, посочват от НПО сектора и питат с какви аргументи се местят вече изградени спортни съоръжения

Конна база "Хан Аспарух" в София е желано място за отдих, спорт и терапия, също като базата в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Пет неправителствени организации започнаха подписка срещу преместването на конната база от Борисовата градина в София, след като стана ясно,че проектът за подробен устройствен план не предвижда оставането й на територията на парка. До момента са събрани близо 1 000 подписа.

Идеята за преместване на конната база е заложена категорично без право на обсъждане и без аргументи, такова е нашето усещане - коментира в предаването "Преди всички" Таня Кирова от фондация "Вземи ме вкъщи", една от организациите, които застават в подкрепа на конната база.

Съоръжението е сравнително ново и може да функционира пълноценно. Конната база има своя история още от времето на царските конюшни. Базата се ползва за хипотерапия (лечение с коне – бел. ред.) на деца със специални потребности. Това са част от аргументите на инициаторите на подписката.

Обектът през годините е стопанисван неособено ефективно от две общински дружества. В момента има наемател, което е нелош вариант, защото един външен наемател вкарва в обекта и експертиза, още повече, че това е специфичен спорт, посочи Таня Кирова. 

В контекста на София - Европейска столица на спорта и поощряването на масовия спорт от неправителствените организации питат защо се местят вече изградени спортни обекти за масов спорт, и то детски:

Защото конната база в момента е детска конна база. Средната възраст през годините слиза и ездачите стават все по-млади.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна