Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Цветков: Залесяването с иглолистни култури е недалновидна политика с тежки екологични последствия

Кольо Делев: В селските региони застраховката на имущества е под 1%

Снимка: БГНЕС

В момента ние говорим за екологичните последствия от пожара, но всъщност би трябвало да говорим за екологичните последствия от залесяването с иглолистни култури в ниските части на страната. Към дадения момент, когато това се е извършвало, може би е имало съществен смисъл за овладяване на ерозионни процеси и други подобни, но в дългосрочен план това се оказва недалновидна политика от гледна точка на това, че не е съобразена с промените, включително и промените в климата и устойчивостта на пожари. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие" по повод пожара в Кресненското дефиле и обясни: 

Тези култури, от една страна, страдат от различни болести. Те са уязвими и към различни атаки, включително корояди и други подобни. От друга страна, те самите водят до осушаване на конкретните райони. За разлика от широколистните видове – дъб или бук, иглолистните видове не задържат вода и практически, от една страна, подкиселяват почвата, а от друга страна, допълнителното осушаване на тези райони е една от причините за сегашното положение.

Човешката небрежност и безотговорност е причина за над 90% от пожарите в горите, изтъкна Цветков и попита реторично колко души са били осъдени. Страната ни има нужда и от специализирана техника за гасене на горски пожари, алармира той и изтъкна, че настоящата е неефективна за гасене в труднодостъпни места.

Опитваха се да гасят пожара в района на Влахи, на Стара Кресна и така нататък с пригодени военни хеликоптери, които максимум могат да вдигнат до три тона вода. Специализираните самолети могат до 30, 40, 50 тона вода да вдигнат. Включително и пожарникарите в района казаха, че наистина е необходима специализирана техника, която да е за борба с пожари в труднодостъпни райони.

Цветков отхвърли твърденията на министър Валентин Радев, че природозащитници не са помагали в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Той разказа, че в началото на пожара край с. Влахи полицаите са възпрепятствали пожарникарите и се обяви за промяна в правилата, така че пожарникарите да определят приоритетите и да дават нарежданията.

На това нещо бяхме свидетели в първия ден на пожара във Влахи. Бяха спирани доброволци и членове на неправителствени организации да стигнат в село Влахи, фермери, наши симпатизанти, бяха блокирани а и включително и ние бяхме евакуирани от селото и часове наред не ни беше дадена възможност да се върнем, така че сгради да бъдат предпазени и да се вземат съответните мерки.

Относно изгорелите в пожарите къщи, Кольо Делев от Българската асоциация на застрахователните брокери отчете, че едва около 8% от жилищата у нас са застраховани. Предимно те са разположени в големите градове. В селските региони застраховката на имущества е под 1%.

За мен финансовата причина не е основната, тъй като на пазара има огромен брой продукти "застраховка на дома", които са на цени от 40 до около 100 лева. Това са по-малко от 4 кутии цигари, а ако ги разделим на 12 месеца... Купуването на  такава застраховка не изисква нищо друго, освен да се впишат три имена, ЕГН и да се опише къде се намира къщата. Нищо повече, включително и за риск "кражба" не се изискват, както беше преди много години, фактури за придобита бяла или черна техника и така нататък. Процедурата е изключително лесна.

Делев прикани хората да потърсят услугите на застрахователни брокери, които да им помогнат да сключат най-добрата за тях сделка, и изтъкна, че добре сключената застраховка, дори и евтина и с относително малко покритие, може да покрие щетите по ремонт на жилище, тъй като повечето инциденти не са катастрофични.

Интервютата на Веселина Миланова с Петко Цветков и с Кольо Делев можете да чуете от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна