Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания настояват пред държавата да бъде узаконена професията личен асистент

Снимка: БГНЕС

Майки на деца с увреждания и техни съмишленици от община Велико Търново събират подписка, с която настояват пред държавните институции да бъде узаконена професията личен асистент. Досега в подписката са се включили близо 350 родители от Великотърновско. Тази седмица искането и подписката ще бъдат изпратени до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Майките на деца с увреждания доскоро бяха лични асистенти на болните си деца, но откакто Министерството на труда и социалната политика реши да отпуска помощ за тежко увредените деца отпадна програмата за личен асистент за тях, за да няма двойно финансиране. Така майките станаха безработни, нямат осигуровки, което означава, че не могат да се пенсионират. Положението, в което се намираме – да мерим чие дете колко е зле и непристойно, а понякога и унизително, посочват великотърновските майки в подписката си до институциите. 

Майките, които искат да отглеждат болните си деца и да не ги оставят в институции, настояват пред държавата програмата личен асистент да стане професия. 

С пет от тях се срещна и разговаря кореспондентът ни в старата столица Здравка Маслянкова – чуйте репортажа ѝ от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна