Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поредното издание на "София куиър форум"

"Червена любов" - в петък пред софийска аудитория

Снимка: БГНЕС
На 1-ви септември започва поредното издание на "София куиър форум", който тази година е посветен на стогодишнината от Октомврийската революция. В рамките на форума утре пред софийската публика ще бъде представена "Червена любов", международен видеоконкурс и изложба - от 19.00 часа в "Криейтив хол". 


Куратори на събитието, което си поставя за задача да проследи и да изследва връзките между болшевишката  и сексуалната революция, са Боряна Росса и Станимир Панайотов, който гостува в студиото на "Хоризонт". Той обясни защо конкурсът и изложбата, както и целият форум, чиято основна програма се очаква през октомври, са посветени на Октомврийската революция:

Заради стогодишнината на първо място, ако някой от слушателите не си спомнят, просто да им припомня, че тази година е стогодишнината от случването на Октомврийската революция. Всъщност датите трябваше да са всички през септември, но по ирония на съдбата се отмести втората част на форума в рамките на месец октомври - това ще бъде продължението, основната ни изложбена програма ще бъде между 20 октомври и 3 ноември в  Арт-пространството "Етер".


Любовта е дълбоко социална емоция. Любовта съвсем не е само „частен“ въпрос, който се отнася единствено до двамата влюбени: любовта притежава сближаваща сила, която е много ценна за обществото -  тези думи, които принадлежат на Александра Колонтай и са част от нейната творба „За брака и бита“ от 1926 година и съпровождат представянето на "Червена любов": 

Станимир Панайотов допълни: 

Утревечершната програма програма взима като основен мотив така наречената "червена любов", която също е препратка към Александра Колонтай с разликата, че е взето като заглавие от английско издание на нейния роман  - на руски той не се казва така. Утре вечер програмата включва обявяване на победителите от международния видеоконкурс "Червена любов", който е на същата тематика  - значимостта на Октомврийската революция за проблеми на човешката сексуалност и междуполовите проблеми в обществото. За този видеоконкурс, насочен само към визуални артисти, получихме около 30 видеа общо. Ще има трима победители и така наречения "кратък списък" от по-интересните видеа, и заедно с това курираната от мен и Боряна Росса изложба, която включва 6 международни артисти.


Чрез изкуството ние ще направим опит да преразгледаме някои от идеите, резултат на революционната мисъл, които доведоха до изменения в отношенията между половете – като например превръщането на брака в преди всичко светска институция и опростяване на процедурите по сключване на брак и развод, еманципацията на жените – която включва правото на глас, икономическа независимост, социални и грижи за майчинството, разрешаване на абортите, достъп до образование, разкрепостяване на сексуалността и сексуалната идентичност (хомосексуалността е декриминализирана между 1922-33 година), пишат двамата куратори при представянето на тазгодишното издание на "София куиър форум".

Повече за проекта ще научите от интервюто на Ирина Недева със Станимир Панайотов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна