Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството се надява да довърши магистрала „Струма“ след шест години

| обновено на 31.08.17 в 21:06
Снимка: Кети Тренчева - БНР

Ако се постигне национален консенсус и баланс на всички интереси, след шест години можем да завършим автомагистрала „Струма“.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с транспортния министър Ивайло Московски направи първа копка на участъка от Благоевград до Крупник.

Отсечката, фигурираща в проектната документация като лот 3.1 на магистралата, е с дължина 12,6 километра, а трасето е успоредно на сегашния път Е-79. Ще бъдат изградени два пътни възела и 20 големи съоръжения - подлези, надлези и премоствания. Стойността на проекта е 140 милиона лева, а срокът за изпълнение - 2 години. Предвижда се и монтирането на  интелигентни транспортни системи за управление на трафика, видеонаблюдение и метеорологични станции.

Платното на Е-79 през Кресненското дефиле ще бъде разширено, но след като бъде прието трасето на магистрала „Струма“ от Кулата в посока София да минава източно от дефилето, каза министър Нанков.

„Нито екологичният, нито икономическият, нито социалният ефект трябва да са водещи. Трябва да търсим баланса между тях. Този, който взима решенията, е правителството и то носи отговорност за тези решения“, заяви министърът в отговор на въпрос дали ще бъдат преодоляни противоречията с природозащитни организации относно трасето на магистралата в дефилето.

Общественото обсъждане на проектите за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле в общините Кресна и Симитли е насрочено за 11 септември. Следващите стъпки към реализацията на магистралата в този участък са решения на Министерството на околната среда и на Министерския съвет.

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна