Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра Емилова, БСП: Законопроектът на ГЕРБ е имитация на борба с корупцията

БСП няма да отстъпи от исканията си звеното за антикорупция, което се създава със закона, да има разследващи функции – то да се бори корупцията по високите етажи на властта и председателят на новия обединен антикорупционен орган да не бъде избиран от Народното събрание, както предлагат от ГЕРБ, а от президента, за да бъде свободен в разследването на депутати и министри и всички онези, които биха могли да оказват политическо влияние под формата на парламентарен контрол. Това потвърди в ефира на "Хоризонт" Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на БСП след вчерашния пленум на ръководния партиен орган:

Искаме да имаме работещ антикорупционен закон, защото чувството за несправедливост в България във високите етажи, всички структури продължава изключително много да расте, допълни Емилова и определи предложението на ГЕРБ за антикорупционен закон като "имитация на борба с корупцията".  

Идеята ни е наистина този орган да бъде в известна степен дори и независим. Не може правителството да назначава ръководителя на този орган, защото по този начин всъщност се засилва чувството в хората, че несправедливостта продължава. Не може крадецът да вика "Дръжте крадеца". Има и още една друга сентенция, която всъщност беше изказвана на нашия Национален съвет, че "Гарван гарвану око не вади".

Емилова открои следните различия между законодателните проекти на левицата и управляващите: Според предложението на ГЕРБ антикорупционният орган е предвидено да събира информация, да констатира административни нарушения и да издава предписания, но не е предвидено този орган да се бори конкретно с корупционните престъпления, не е предвидено също така да има разследвания, да се събират веществени доказателства и не е предвидено след това те да се предават на прокуратурата и на съда, не е предвидено и да има справедливост, смятат социалистите.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че левицата се обявява за орган с разследващи функции и за гарантирано разделение на властите, както и за взаимен контрол между тях и за пълноценно извършване на целия процес – с внасяне на доказателства в прокуратурата и евентуално – на обвинителен акт и присъда.

Емилова припомни, че преди да предложи своя законопроект, партията ѝ е провела редица срещи и разговори с редица структури, които имат отношение към антикорупцията – Съюза на съдиите, Върховния административен съд, Главната прокуратура – а също така и съветите към Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Вяра Емилова съобщи, че през настоящата седмица предстои законопроектът да бъде обсъден с европейските посланици. Тя отхвърли обвиненията, че БСП се обявявала за президентска република и заяви, че доверието в президента в момента изключително високо:

Смятаме, че ако има такъв орган, който е към Президента, той наистина ще може да се бори с корупцията по всички нива.

В коментар за думите на Георги Гергов, че "през есента предстоят интересни събития", Емилова сподели:

Той не е уточнил точно какви. Така че ще очакваме неговото становище – може би на следващо заседание на Националния съвет. БСП е демократична партия и на всеки от форумите на Националния съвет се изказват много различни мнения. Може би ние с това се отличаваме от другите политически партии. Бяха изказани много различни мнения – и по антикорупционния закон. Също така ние приехме един план за работа, който е до края на годината и който включва и обсъждането и предлагането на редица законопроекти, които, разбира се, са част от нашата социална политика – борба с бедността, също така закона за промени в закона за образованието, работеща икономика и производство. Така че ние се съсредоточаваме върху тези законопроекти и мерки, които наистина биха подобрили живота на българските граждани. А дискусиите в Националния съвет така или иначе остават в Националния съвет, защото ние сме един орган, който чрез дискусия взема решения.

Цялото интервю с Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на БСП, можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна