Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национална кампания за възстановяване на щетите от пожара в Кресненското дефиле

Снимка: БГНЕС

Община Кресна стартира национална кампания за възстановяване на колосалните щетите от пожара, възникнал на 24 август на територията ѝ общината. Вече е създаден Обществен съвет, в който влизат кметът на Община Кресна Николай Георгиев, кметските наместници на пострадалите от пожара села и по един представител на всяка от групите в Общинския съвет, който да координира работата по преодоляването на щетите. 

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Георгиев сподели, че щетите вече са описани:

Окончателните данни водят до тези цифри: 10 изгорели къщи, 3 селскостопански постройки, пълни със сено и фуражи, около 2500 декара земеделски и общински гори – не на Горското стопанство, а само общински терени. Най-пострадали са три от семействата, които са с постоянно пребиваване в домовете си, докато другите къщи се използват за вилна зона. В момента трите семейства са настанени при свои близки, докато бъдат възстановени техните къщи. Община Кресна поема ангажимент да заплаща наем на тези хора. С Българския червен кръст сме в много добри отношения. Те осигуриха неща от първа необходимост като топли дрехи, завивки, одеяла на тези хора…

На сайта на Общината са публикувани телефони, на които можете да получите конкретна информация за нуждите на пострадалите и нанесените щети. Обявена е и банкова сметка, на която могат да се превеждат парични средства в подкрепа на пострадалите от пожара и за преодоляване на щетите. Осигурени са автомобили, с които даренията от страната да могат да бъдат превозени до Кресна и пострадалите.

Приемат се и хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. Пожарът е нанесъл щети на пасищата така че има недостиг и на храна за животните – над 1500 глави едър рогат добитък и над 3000 кози и овце. Създава се и организация за разчистването на щетите от пожара. Желание за участие вече са изразили 60 доброволци от София.

Интервюто на Веселина Миланова с Николай Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени