Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Съединение беше отбелязана 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

С митинг-заря в град Съединение беше отбелязана 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия.  Преди това в църквата "Свети Атанасий" беше отслужена панихида в памет на героите.

На 5-ти срещу 6-ти септември 1885г. от тогавашното село Голямо Конаре към Пловдив потеглят над 320 четници начело с Чардафон Велики и Недялка Шилева- жената ушила знамето на Съединението. Те арестуват в столицата на Източна Румелия генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и се завръщат победоносно заедно с него, за да може на следващия ден в Пловдив да бъде обявено Съединението като факт.

Чрез възстановката преди началото на официалната церемония на площада, стотиците жители и гости на града станаха свидетели на част от тези исторически събития. Обединен около обща цел напорът ни доказа на Европа чрез Съединението , че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически и икономически фактор на Балканите,  подчерта в словото си председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Три са принципите, от които са се водили българите преди 132 години - единство, държавност и самостоятелност. Днес предизвикателствата пред нас свързани с общия ни европейски дом, с икономическото ръзвитие, със сигурността на гражданите не са по-малки. Но те са преодолими, ако се водим от същите принципи.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна