Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Русинова: Има устойчива тенденция на спад на безработицата през последните две години

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС

В България има наистина устойчива тенденция на спад на безработицата през последните две години. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова:

Имаме рекордно ниска безработица, която ни връща на нивата още преди икономическата криза – 5,9 са последните данни на Евростат. Тези тенденции, независимо че са постоянни през последните две години, предизвикателствата пред пазара на труда продължават да са сравнително сериозни и то от гледна точка на това, че трябва да осигурим бизнеса и работодателите с хора, които са подготвени веднага да влязат в заетост с адекватни знания и умения да заемат работните места. Трябва и да решим най-голямото ни предизвикателство – хората, които дълго време са били изолирани от пазара на труда и са постоянният ни контингент, с който работим от няколко години. Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“ е инструментът, който подпомага изцяло националните политики, затова е и най-успешната оперативна програма и в предишния, и в сегашния програмен период.

Една от темите, които считаме, че са изключително релевантни, за да се справим с безработицата в някои от районите на страната, в които е над 20%, като допълнение на националните политики е темата за предприемачеството, добави още Русинова:

В рамките на този програмен период имаме малко по-различен подход от предишния, когато давахме безвъзмездна помощ за стартиране на малки предприятия. Целта ни е тези малки предприятия, които сме стартирали, да бъдат подкрепени с микрокредити или по-скоро с консултации и разработване на бизнес планове, а не толкова само с грантовото финансиране, защото считаме, че така ще е по-пълен пакетът, който можем да им предоставим.

Цялото интервю със Зорница Русинова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна