Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се договори с лидерите на Конгреса и Сената за тримесечно удължаване на тавана на дълга на САЩ

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на Конгреса се договориха в сряда да бъде разширен таванът на държавния дълг и държавното финансиране до 15-и декември, като беше постигано споразумение и за държавната помощ, която да бъде отпусната във връзка с опустошителния ураган "Харви".

Това представлява изненадващо рядко за мандата на Тръмп двупартийно споразумение между управляващата Републиканска партия и демократите в Конгреса на САЩ.

Говорейки пред репортери на борда на Air Force One, Доналд Тръмп заяви, че е имал "много добра среща" в Белия дом с лидерите на малцинството на Демократическата партия в Сената - Чък Шумер и на малцинството в Конгреса - Нанси Пелоси от Калифорния. Той не спомена лидера на републиканското мнозинството в Сената - Мич Макконъл, или на председателят на Конгреса Пол Райън, които също присъстваха на срещата и които, според различни информации, са настоявали за по-дълъг период на удължаване на лимита на държавния дълг на САЩ.

Имаме удължаване с три месеца, което да продължи до 15-и декември. То ще включва както тавана на държавния дълг и финансирането на правителството, така и необходимите разходи за щетите, причинени от "Харви", отбеляза Тръмп.

Преди време държавният финансов секретар Стивън Мнучин поиска от Конгреса да вземе решение до 29-и септември за повишаване на лимита за емитиране на нов държавен дълг, за да бъде избегната опасността от изпадане на САЩ в неплатежоспособност. Трябва да се има предвид, че на 30-и септември изтича настоящото финансиране на правителството и без одобряване на допълнителни разходи то рискува да преустанови временно дейността си след този срок.

След проведените разговори в сряда Мнучин посочи, че е имало възможност дори за постигане на едногодишно споразумение, но президентът Тръмп е избрал да има по-краткосрочно споразумение, за да запази възможността за евентуално повишаване на военните разходи по-късно през настоящата година, която възможност се предполагаше, че би била блокирана от една по-продължителна сделка за държавното финансиране.

Ако постигнатата сделка бъде одобрена от Конгреса на САЩ, където Републиканската партия има мнозинство, тримесечното споразумение ще избегне опасността от безпрецедентно изпадане на страната в неплатежоспособност по отношение на държавния дълг, ще позволи да бъде продължено финансирането на правителството от началото на новата фискална година, започваща на 1-ви октомври и ще бъде предоставена финансова помощ на пострадалите от урагана "Харви".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени