Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Ирма наближава евакуирания щат Флорида

| обновено на 09.09.17 в 20:04
Снимка: БТА

Безпрецедентна по мащаб евакуация разпоредиха властите в четвъртия по брой на населението американски щат Флорида заради очакваното утре стоварване там на урагана Ирма.


Стихията отслабна до трета категория, като по-рано по пътя си от Куба, Ирма понижи мощта си на четвърта степен от пета. Американските метеоролози обаче очакват ураганът да удари със всичка сила още щом наближи крайбрежието на щата Флорида. 

Губернаторът Рик Скот призова 5 милиона и 600 хиляди души да напуснат спешно домовете си, за да избегнат мощната стихия, която вече отне живота на поне 23-ма души по пътя си през карибските острови.Съобщава се и за още шест жертви - петима души на територията на Британските Вирджински острови и за загинал мъж, затиснат от къщата си на остров Ангила, също задморска територия на Великобритания.

Възнамерявам да продължа да правя всичко възможно всички в щата да разберят, че се грижим за безопасността им. Трябва да се подготвите. Ако сте в зона с обявена евакуация, трябва да се махнете от там незабавно. Идете при приятели, роднини, в хотел, в евакуационен център. Недейте да чакате, подчерта Рик Скот.

Губернаторът на Флорида се вслуша в собствените си съвети във връзка с урагана Ирма и евакуира крайбрежната си къща в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес. Фамилното имение се оценява на около 15 милиарда долара, според последната данъчна декларация.
Вече 25 000 души във Флорида са останали без ток, след като по-външни течения от урагана са започнали да засягат южните райони на щата. Представители на местната служба за управление на извънредни ситуации съобщиха, че най-малко 51 хиляди души са настанени в близо 300 убежища.
Властите обявиха извънредно положение на територията на всички 67 окръга в щата. В над 20 окръга е обявена задължителна евакуация на повече от 5 и половина милиона души. В готовност са над 7000 бойци от националната гвардия. Очаква се бедствието да достигне сушата в неделя и да удари най-вече района на залива Тампа.

Щатските власти признават, че всяка година им се налага да отправят подобни предупреждения към населението, но уверяват, че този път Флорида ще бъде ударена от нещо наистина невиждано там. Дори чудовищният ураган Андрю, който през 1992 година отне живота на 65 души, повечето във Флорида, не е бил толкова мощен и голям.
Уплашена съм, защото този е по-голямн от Андрю. Оцеляхме при Андрю, въпреки че беше много трудно. Имах две малк деца и тогава 8 души бяхме затворени в килер. Страшно беш, но сега знаеки, че Андрю е бил доста по-слаб ме е страх за живота ми - така мислят голяма част от жителите на Маями, които ще прекарат следващите поне няколко дни в евакуационен център. Местните медии съобщават за огромни задръствания по изходните магистрали и че поне една трета от бензиностанциите там са свършили горивото.
Евакуация е в ход и в части от щатите Джордия и Южна Каролина. Извънредно положение е обявено във Вирджиния и Алабама.

Ирма се очаква да достигне най-южните части на Флорида с пълната си сила утре сутринта местно време. През последните часове се съобщава за вече доста силен вятър на много места в щата - до 90 километра в час. Ураганът е на около 360 километра от Флорида като силата му е поне временно спаднала до 3-а категория по скалата Сафир-Симпсън, но се очаква отново да се увеличи. Поривите на вятъра във вихъра на стихията са до 200 километра в час.

С още по-голяма мощ, тогава още ураган от 5-а категория, Ирма се стовари тази сутрин над северното крайбрежие на Куба, като местните власти съобщиха, че са били евакуирани над 1 милион души. Морските вълни там са били с височина 7 метра, а скоростта на вятъра - 256 километра в час. Опустошените по-рано от Ирма Барбуда, Сен Мартен, Британските и Американските Вирджински острови на Карибите пък се готвят за не по-малко силния ураган Хосе, чийто ветрове духат с 240 километра в час.

В района бушува и друга стихия - Катя, чиято сила на вятъра достига 56 километра в час във вътрешността на Мексико. Катя отслабна до тропическа буря, след като сутринта нахлу в страната от Мексиканския залив като ураган от първа категория. Мексико е и в траур след катастрофалното земетресение с магнитуд 8,1 по скалата на Рихтер. Жертвите му са поне 61.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна