Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Германският канцлер Ангела Меркел предлага Берлин да участва в потенциални международни преговори за прекратяване на ядрена и ракетна програма на Северна Корея. Това е заявила самата тя в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".
Изданието посочва, че през последните дни Меркел е разговаряла по телефона с президентите на Франция, Съединените щати, Китай, Южна Корея  с японския премиер.
Тя се е обявила за засилване на натиска върху Северна Корея чрез затягане на санкциите, което да накара Пхенян да седне на масата за преговори.
"Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" посочва още, че утре Меркел възнамерява да разговаря по телефона и с руския президент Владимир Путин, според когото засилването на санкциите спрямо Северна Корея е безполезно.
Тази седмица Уелс и Шотландия планират официално да оспорят плановете на британския премиер Тереза Мей относно Брекзит, пише "Индипендънт". Очаква се правителствата в Уелс и Шотландия да представят документи, потвърждаващи тяхното намерение да оттеглят подкрепата си за подхода на премиера. Министри от консерваторите са заявили пред британското издание, че без подкрепата на Уелс и Шотландия Брекзитът може да се забави.
През последните 22 месеца, след като Консервативната партия спечели последните избори, британските производители са изнесли оръжия на стойност почти пет милиарда паунда в страни, които са с репресивни режими, пише "Гардиън".
Изданието уточнява, че значителният ръст се дължи както на увеличените поръчки от Саудитска Арабия, така и на много други държави с противоречиви данни относно защитата правата на човека като Азербайджан, Казахстан, Венецуела и Китай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна