Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Надал спечели за трети път US Open и вече има 16 титли от Големия шлем

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанецът Рафаел Надал спечели Откритото първенство на САЩ по тенис. Във финала световният номер 1 победи южноафриканеца Кевин Андерсън с 6:3, 6:3, 6:4 и спечели за трети път трофей от US Open.

Финалът започна равностойно. Бързо обаче Надал пое инициативата, реализирайки пробив в седмия гейм за 4:3. След това испанецът увеличи преднината си, а в крайна сметка и затвори частта след още един пробив за 6:3.

Във втория сет световният номер 1 поведе с 4:2 след пробив в шестия гейм. Андерсън не съумя да намери противодействие срещу безпогрешната игра на Надал, който записа нов успех с 6:3.

На старта на третата част левичарят от Майорка стигна до пробив още в началото на сета, а впоследствие увеличи преднината си, за да поведе с 2:0. До края Рафа спечели своите подавания и  достигна до победата с 6:4, записвайки пети успех над Андерсън от общо пет срещи помежду им.

Това бяха две много специални седмици за мен. Невероятно е, че започнах годината с титла в Австралия, а сега спечелих и тук. Работих много след контузиите и съм щастлив, че отново играя тенис на най-високо ниво. Кевин е труден съперник, който притежава мощен сервис и силни удари от основната линия. Знаех, че трябва да влизам агресивно във всяко разиграване. На всяка цена исках да затворя мача в три сета, защото в противен случай всичко можеше да се случи. За щастие, запазих концентрация. Стремях се да използвам добре сервиса си и постоянно сменях посоката, за да не позволя на Кевин да се нагоди, сподели след победата Рафаел Надал.

Поздравявам Рафа, който беше по-добрият от двама ни. Винаги съм се вдъхновявал от него. Със сигурност е трудно да играеш срещу един от най-великите в нашия спорт. Това бяха две вълнуващи седмици. Разбира се, надявах се на друг резултат във финала, но ще продължа да се боря и ще се опитам да постигна още успехи. Не е лесно да се завърнеш след контузия, но аз го направих стъпка по стъпка. Мога да извлека много позитиви от този финал. Трябваше да се справям с толкова много емоции. Надявам се да имам още подобни възможности, каза след края на мача Кевин Андерсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна