Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: Случващото се в НС по отношение на назначенията, е партийно окопаване във властта

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

До седем дни председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ трябва да предложи кандидатури за двама заместник-председатели на Комисията - това реши вчера парламентът с приемане на процедурните правила за избор. Това ще бъде втори опит на председателя Карина Караиванова да представи кандидати, които да са приемливи за парламента, тъй като през юли депутатите не одобриха тогавашните ѝ предложения.

Това, което се случва в момента в Народното събрание /НС/ по отношение на назначенията, е партийно окопаване във властта, коментира в „Преди всички“ Теодор Славев от Платформа за гражданско наблюдение на парламентарните назначения:

Напоследък имах възможността да чуя различни политически лица да обясняват, че процедурите са публични. Това е вярно дотолкова, доколкото ние можем да ги наблюдаваме и имаме достъп до информация за самите процедури, но те не са прозрачни защото публичност е, когато виждаш нещо, а прозрачността е, когато знаеш какво се случва. Когато за ключови органи се предлагат точно определен брой кандидати и когато няма автентично състезание, не можем да говорим за нищо друго, освен за окопаване във властта и политическа договореност. Това са хора, които отговарят за огромни бюджетни средства и ако обществеността не е убедена в това, че те могат да удържат на натиска и че са най-добрите професионалисти, което може да се докаже единствено в едно състезание, то доверието в институциите ще продължава да бъде толкова критично ниско.

Цялото интервю с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени