Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троян – Български фестивал на сливата 2017

БНР Новини
Донка Михайлова
Снимка: личен архив
Дъхави теменуги, цвят от зюмбюл, от ароматични ябълки (това е цитат), трендафил, свирчовина, дилянка, ароматичен планински карамфил , уточнение – да е бял и ситен, бабина душица – мащерка и още, и още…
Не подреждаме букет по правилата за възпитание на девойките от XVIII век. По-скоро е полезен наръчник за мъжете - балканджии, ценители на истинските местни стари рецепти.
Изброените растения са малка част от тайнството как се прави истинската троянска сливова. Събрана е огромна част от природните ухания и от тайните на планината. В Троянския Балкан казват, че въобще не става дума само за напитка, а за познанието към душата на местните хора, за съхранените занаяти, история, родова памет. Затова Българският фестивал на сливата има официално европейско признание като един от най-добрите празници на стария континент за опазване на традицията, културата и автентичните обичаи. Като местен човек, кметът на община Троян Донка Михайлова знае още тайни, които с удоволствие сподели с нас. И освен покана за празник ни дава и идеи за красиви есенни маршрути в района.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна