Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Стоев: Надявам се "Безкрайната градина" да е моят филм

Лентата на световноизвестния режисьор открива „Киномания“ през ноември

Снимка: Капитал
И тази година от 16 до 30 ноември „Киномания“ ще представи най-горещите заглавия през сезона. Кинофорумът стартира с премиерата на дебютния филм на Галин Стоев „Безкрайната градина“. Това е и последният филм, в който играе големият Никола Анастасов.

Отправна точна за създаването на филма е пиесата на Яна Борисова „Приятнострашно“, която Галин Стоев поставя в Театър 199 и му носи награда за режисура. След това двамата работят по „Малка пиеса за детска стая“ и „Хората от Оз".

Галин Стоев е сред талантливите театрални режисьори в световен мащаб. Активно работи в София, Париж, Брюксел, Москва. Носител е на множество престижни награди, а от 2018 г. поема поста директор на Националния театър в Тулуза, Франция.

Определя кино дебюта си „Безкрайната градина“ като съвременна градска драма, под чиято повърхност се крият невидими светове и се раждат неочаквани чувства.

Исках да направя филм, който да се обръща и да търси връзка с нашата способност да чувстваме и да усещаме. Нещо, което по принцип ние приемаме за гарантирано, но което ежедневието отмива или разрушава малко по-малко. Филмът наистина апелира към нашата емоционална интелигентност, която реалността унищожава или смазва все повече и повече.

А мисля, че това, което ни конституира като човешки същества, е способността ни да чувстваме и да разбираме какво чувстваме.

Много се надявам това да е моят филм, винаги съм мечтал да правя кино, казва режисьорът.

Още за "Безкрайната градина" и за участието на Никола Атанасов в проекта - чуйте от разговора на Катя Василева с Галин Стоев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени