Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Станков: Има устойчива тенденция на ръст в строителството

Снимка: Борис Димитров

Всички анализи и прогнози сочат, че има устойчива тенденция на ръст в строителството. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" председателят на Строителната камара Николай Станков:

Очакваме това да продължи до края на тази година и през следващата, като ръстът на годишна база за първото полугодие е 20,8% за сектора като цяло. По-голям ръст бележи сградното строителство на този етап. Това до голяма степен се дължи на забавянето на големи проекти по оперативните програми за текущия планов период, но това е добра новина, защото означава, че частен ресурс вече влиза в сектора. Ще продължим да разчитаме основно на европейското финансиране през този програмен период. Очаква се старт на сериозни проекти, което също ще стимулира развитието на сектора.

Станков коментира и строителството на последния участък от АМ "Струма“:

Категорично имам надежда, че ще започнем работа по последния участък от АМ "Струма“. Това е в полза и на националния интерес, не само на строителния бранш. В това строителство има и европейски интерес да се случи, така че се надявам разумът да надделее и този проект да стане реалност.

Цялото интервю с Николай Станков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна