Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абортите у нас се увеличават, а ражданията намаляват

Снимка: архив
На 26-и септември се отбелязва Световния ден на контрацепцията. Според данните и на европейската, и на националната статистика абортите у нас се увеличават, а ражданията намаляват, като България е на трето място в Източна Европа - след Русия и Украйна, по брой аборти във възрастта 15-19 години. Тези тревожни данни коментира в ефира на "Хоризонт" д-р Иван Костов, който е директор на най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас "Майчин дом", като припомни, че не бива абортът да бъде средство за контрацепция


Той коментира какви са причините за големия брой аборти сред тийнейджърките у нас, както изтъкна:

Отговорът на този въпрос се корени в няколко основни причини - като започнем от семейната среда и възпитанието, преминем през образованието, защото знаем, че част от съвременното образование на младите хора включва сексуалната култура, поне така е в развитите държави, към които ние се стремим, и не на последно място - институциите, включително Министерство на здравеопазването чрез своите комуникационни канали за образуване и просвещаване. Така че в крайна сметка няколко са отговорите. За съжаление, България не може да се похвали с добри резултати в тази сфера.

Д-р Костов коментира и данните за ниската раждаемост:

Глобално погледнато, разбира се, че когато има икономическа криза и когато младите хора се чувстват несигурни, те отлагат въпроса със забременяването и с раждането и за съжаление световната история показва, че по време на големи кризи, по време на войни ражданията падат. 2016 година е рекордна в това отношение за България  - може би за последните близо 70 години не са се раждали толкова малко бебета. Разбира се, че тогава релативно скача и броят на абортите.

Друг е въпросът защо трябва да се стига до аборт, защото съвременната медицина познава достатъчно ефикасни и надеждни методи за контрацепция. И пак трябва да споменем семейното възпитание и училището, защото, без да имат необходимата информация, младите хора просто не знаят как да подходят отговорно към този въпрос.

Просто тази тематика трябва да бъде изведена на национално ниво и организирано да се проведе мащабна кампания - и то не спорадична, а организирана, която да засяга и идните поколения в посока на това да бъдат информирани за съвременните методи за контрацепция, обобщи Иван Костов.

Цялото интервю с д-р Костов, който коментира и заключенията от одита на Сметната палата за управлението на някои от акушеро-гинекологичните в столицата, като посочва, че няма сериозни нарушения и пропуски, чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна