Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Русия не е заплаха за България

Джема Грозданова
Снимка: БГНЕС

Джема Грозданова, председател на комисията по външна политика в Народното събрание, заяви във Варна, че Русия не е заплаха за България и че няма такава формулировка в доклада за националната сигурност на правителството.

Грозданова участва в Международна конференция на тема "Стратегията на НАТО за сигурността в Чреноморския регион", която се провежда в морската ни столица. Тя каза:


Наистина анексията на Крим е проблем, защото тяхното присъствие в Черно море вече е различно спрямо преди. Преди години Черно море беше спокойно море. Blackseafor - този формат, който действаше, в момента е доста по-различен и наистина се усеща напрежение, което преди не го е имало.

На въпрос дали трябва да има решение във Варна или Бургас да има военноморска база на НАТО, Грозданова заяви:

Предложения от страна на България има. В момента се работи, но решението като крайно не е много лесно, защото страните - членки на НАТО в Черно море имат различни позиции. Става въпрос за Турция, за България, за Румъния, за тези, с които сътрудничим - имам предвид Украйна и Грузия. Имаме такова намерение, но не се знае в какъв момент ще бъде изпълнено и точно как.

Джема Грозданова посочи, че най-важното за Българското председателство на Съвета на Европа е страната ни да бъде балансьор в европейската политика през този периода не да налага вътрешни политики.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна