Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата на 13-тото издание на Световната среща на българските медии е "Политики на близостта“

Снимка: Фейсбук

"Политики на близостта“ това ще е темата на 13-тото издание на Световната среща на българските медии, която традиционно организира Българската телеграфна агенция (БТА) в сътрудничество с Асоциацията на българските медии по света. Тази година тя ще е в Кишинев, столицата на Молдова, от 4-ти до 8-ми октомври.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" директорът на БТА Максим Минчев обясни защо точно в Молдова ще се проведе тази среща:

В известна степен сме в дълг на Кишинев. Този проект вече има 12-годишно издание. Много пъти искахме да отидем в Молдова, но все имаше някаква пречка. Може би другите представители от различни страни бяха по-настоятелни, за да организираме срещите при тях. В дълг сме към Молдова, защото става дума за едно старо българско малцинство от близо 80 000 души, което заедно с тези 200 000, които в съседна Украйна правят може би най-голямата етнически компактна маса от българи, които населяват Бесарабия. Тези българи живеят близо 150 години по тези земи в резултат на руско-турските войни. Те са се изселили по неволя там, но са били добре приети и са останали, но ето, че в днешно време нещата са по-различни. Процесите на глобализация, падането на границите, новите "ветрове, които веят в Европа, дадоха възможността на тази леко позабравена българска компактна маса да обърне по-голямо внимание на родината-майка. Там има и български медии, така че аз съм много доволен, че отиваме там.

Цялото интервю с Максим Минчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна