Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Евентуална нова държава Каталуния не би била част от ЕС

Снимка: andrey-kovatchev.eu

На дебата в групата на ЕНП в понеделник испанските евродепутати едва сдържаха сълзите си. Не очаквахме такива кадри от Барселона, от Каталуния, от Испания – въобще от тази част на Европа. За съжаление, това е факт и единственото нещо, което трябва да се случи е политическият диалог. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев. Евентуална нова държава Каталуния не би била част от Европейския съюз, подчерта той:

Това е редът, това е законодателството на ЕС! Ако наистина се стигне дотам, било то Шотландия, Каталуния или която и да било друга част, която да реши по мирен начин (да се отдели – бел. ред.) чрез решение в рамките на съответната държава – Великобритания или Испания – то трябва да кандидатства наново за членство в ЕС.

Евродепутатът коментира информациите в някои периодични издания, че много региони в Европа искат да се отделят от държавите си по подобие на испанската автономна област. Той подчерта, че жителите на тези области масово искат да останат в ЕС:

Желанието на огромната част от тези граждани е да са част от ЕС, затова ние не говорим за целостта на ЕС. Тук говорим за конституционния текст в Испания и работа на самата държава Испания е да реши дали ще променя конституцията и как ще реши този проблем в рамките на териториалната цялост на Кралство Испания. Затова единственият начин е политическият диалог между Мадрид и Барселона.

Ковачев изтъкна, че жителите на Каталуния искат да останат в ЕС:
Този референдум в неделя по никакъв начин не отговаряше на европейски стандарти и международните стандарти – нито наблюдатели имаше, нито имаше някаква, било то най-малка, легитимност. Все пак, като говорим, че 90 процента са казали "да", нека да кажем, че са участвали по малко от 40 процента от имащите право на глас. В Каталуния мълчаливото мнозинство не е за напускане на Каталуния от Испания. 
Интервюто на Диана Дончева с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени