Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ разчита прекомерно на съвети на банкери, което излага на риск нейната функция на важен банков надзор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка се обръща почти изключително към банкери за съвети и за обратна връзка по отношение на редица финансови въпроси, което я излага на риск от прекалена близост до банковия сектор, върху който самата тя трябва да упражнява надзор, констатира във вторник активистка организация, цитирана от агенция Ройтерс.

Организацията с нестопанска цел "Обсерватория на корпоративна Европа" (CEO), която наблюдава лобирането в европейските институции, посочва в свой доклад, че цели 508 от 517 места в консултативните групи към ЕЦБ се заемат от представители на финансовия сектор.

Според този анализ най-широко представена е клиринговата къща Euroclear, следвана от Deutsche Bank и френските BNP Paribas и Societe Generale - три от най-големите европейски банки, които се намират под директния контрол на ЕЦБ, като в същото време в тези консултативни органи отсъстват представители на академичните среди.

Оформянето на консултативните групи към ЕЦБ отваря вратите за рискове по отношение на регулаторния процес на Централната банка посредством включването на прекалено много лобисти, се казва в доклада на CEO.

От едва деветте места в тези консултативни органи към Централната банка на еврозоната, които не са заети от представители на финансовия сектор, седем са в ръцете на членове на нефинансови компании като германският индустриален гигант Siemens и само две са потребителски групи с нестопанска цел.

Трябва да се има предвид, че взаимодействието на ЕЦБ с финансовата индустрия вече е подложено на проверка от Европейския банков надзор след предходна жалба на организацията CEO относно участието на президента на Централната банка Марио Драги и на други висши служители в консултативната т.нар. "Група на 30-те", която включва банкери и мениджъри на фондове.

Освен ролята си на банков надзор, през последните няколко години ЕЦБ е и единственият най-важен двигател на европейските финансови пазари чрез програмата си за закупуване на облигации в размер на 2,3 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".

Говорител на ЕЦБ отказа да даде пред агенция Ройтерс незабавен коментар на анализа на CEO, позовавайки се на "обширната информация" за групите за контакт, публикувана на уеб сайта на Централната банка. По принцип ЕЦБ публикува дневния си ред и резюмета на срещите на съответните консултативни групи, както и списъци на участниците на тези срещи.

Ройтерс напомня, че през 2015-а е съобщила, че трима от търговците, обвинени в манипулиране на лихвените проценти на Euribor в еврозоната, са били част именно от т.нар. "Контактна група за паричния пазар" на ЕЦБ.

В своя днешен доклад CEO също така заяви, че редица от банките, които са взели участие в друг скандал за манипулиране на валутния пазар през 2013-а година, са били силно представени в т.нар. "Контактна група за валутния пазар" на ЕЦБ, макар че организацията с нестопанска цел не предполага, че някои от отделните членове на тази консултативна група са били замесени директно във валутните манипулации по това време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна