Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Врачанската болница подават оставки

Д-р Орлин Цветков: Врачанската болница не е най-обикновена многопрофилна болница, регистрирана по Търговския закон

Снимка: Жоро Александров
Врачанската болница не е най-обикновена многопрофилна болница, регистрирана по търговски закон. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" д-р Орлин Цветков, директор в оставка на болницата:

В това дружество са разположени ТЕЛК-овете, има и отделения по съдебна медицина, които реално ежедневно работят с Министерството на вътрешните работи. Болницата във Враца е база за обучение на колежа, където се обучават медицински сестри и акушерки. Отделно е база за обучение на лекари, които са избрали да продължат своя трудов път в България и да специализират във Враца.

В началото на годината бяха съкратени 120 души, което е близо 14% от персонала на болницата, допълни д-р Цветков:

Най-тежките години за лечебното заведение са били годините 2015-2016. Няколко са причините за натрупване на дълговете. След преструктурирането трябваше да се платят обезщетения на всичките тези хора. Ние кандидатствахме за кредит, за който не бяхме подкрепени от държавата, но има наказателни лихви и съдебни такси за задълженията, които болницата само за себе си е в невъзможност да изплаща. Това лечебно заведение трудно ще функционира без помощ от държавата.

Цялото интервю с д-р Орлин Цветков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна