Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Начев: ГЕРБ ерозира във властта

Снимка: архив БНР

Партия ГЕРБ е ерозирала от гледна точка на властта, това обяви в интервю за предаването "Нещо повече" по „Хоризонт“ доц. Иван Начев, ръководител на департамента за политически науки в Нов български университет:

Партията е толкова дълго във властта, че смята всичко за допустимо в нея: Например: да наложите един кандидат за кмет, след това да го изберете за кмет и накрая, не само да го изберете, но и да го заплашвате, че може да го махнете.

Доцент Начев допълни, че се получава така, че кандидатът за лидер на местното самоуправление е бил издигнат със съвсем друга цел, а именно - да изпълнява политически поръчки на тези, които са го издигнали:

Партията е корозирала. Толкова дългото стоене във властта очевидно е довело до проблеми в цялата партия. Тук не става въпрос само за "суджукгейт", за "кумгейт". Сигурно има и други, ако погледнем и министерства и т.н.

Оставката на Делян Добрев и нейното отхвърляне, според анализатора, показва, че се прави опит да се консолидира управляващото мнозинство и да се отвлече общественото внимание от важни въпроси като този за намеренията на управляващите да изтеглят нов заем, например, смята Начев.

Според политическият коментатор е необходимо въпросът за назначенията да бъде разглеждан от две гледни точки: от една страна, е професионалната администрация, която би следвало да не зависи от смените във властта; от друга страна са политическите назначения, които засягат политическите кабинети в министерствата:

Когато става въпрос за общини – т.е за места, където има постоянство на административната дейност, то назначенията на зам.-кметове, които са случайни или роднински или някакви други, наистина започват да будят съмнение, което по същество поставя въпроса за експертността. Тоест кое прави експертът експерт – дали това, че той не се харесва на една партия или на един депутат от тази партия, или защото той просто е експерт и познава добре проблематиката на тази община.

Ако в България се въведе система с 240 мажоритарни избирателни района, те ще бъдат приблизително колкото е броят на общините – над 260, а това означава, че всъщност при такава система „всъщност ние все едно ще избираме отново кметове“, смята Начев.

Той определи като тенденция в българския политически живот феноменът, когато партия или коалиция вземе властта, да си назначава хора навсякъде, а там, където има по-дългосрочни мандати – те да са най-желани от всички, защото чрез тях се осигурява подкрепа в по-дългосрочен план:

Даже Изпълнителната комисия на ГЕРБ да извади едно, две, три имена, това няма да доведе до нищо, защото това очевидно е ситуацията, в която работят партиите, прогнозира в заключение политологът.

Пълния запис на интервюто на Диана Янкулова с преподавателя от Нов български университет Иван Начев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени